Estrihi - strojni tlaki

Estrihi so predhodno tovarniško pripravljeni in s svojo stalno kakovostjo in homogenostjo zagotavljajo enakomerno strukturo, obdelavo, strjevanje in sušenje. Estrihi zmanjšujejo možnost nastanka razpok na najmanjšo možno mero. Ne glede na vrsto novogradnje ali sanacije, ter neodvisno od podlage in zaključne obloge, je delo hitro, zanesljivo in ekonomično. Estrihi so primerni za talno gretje in se lahko vgrajujejo kot plavajoči, drseči ali vezani estrihi.

Suhomontažni estrih

je primeren za stanovanja in pisarne z normalno obremenitvijo tal.
Suhomantažne strihe je mogoče polagati na ravne nosilne pode in talne izravnalne mase oziroma ustrezne suhe nasipne plasti. Tako se je mogoče prilagoditi vsaki konstrukcijski višini. Zaradi izboljšane toplotne in zvočne izolacije so mrzla tla, škripajoče deske in prenašanje hrupa le še preteklost.

Elementi suhomontažnih estrihov se hitro vgrajujejo in so lahki za transport. Estrihi imajo majhno težo in priročen format. Suhomontažni estrihi se obdelujejo in vgrajujejo z običajnimi orodji za suho vgradnjo, pri čemer nastaja zelo malo odpadka.

Sestava estriha

Rigiplan sestoji iz osnovnega elementa – posebne 12,5 milimetra debele mavčno-kartonske plošče z nalepljeno izolacijo ali brez nje – in vrhnjega elementa, to je posebne 12,5 milimetra debele mavčno-kartonske plošče. Osnovni in vrhnji element imata zaradi natančnega ujemanja na vseh straneh ostro izoblikovane robove. Na gradbišču se polagata z zamikom v vzdolžni in prečni vezavi. Suhomontažni estrih podjetja Rigips je na voljo v treh različicah.

Odprava neravnin

Pri zelo majhnih neravninah do 5 milimetrov, na primer pri robovih, zrnih betona ali vdolbinah, se tla izravnajo z vmesnim slojem (valovito lepenko, vlakneno izolacijo …). Pri neravninah do 20 milimetrov, denimo vdolbinah, se tla izravnajo z običajnimi izravnalnimi masami ali polnilom za stike Rigips-Fugenfüller Super. Pri velikih neravninah nad 20 milimetrov ali razlikah v nivoju tal se uporabljajo običajna suha nasutja.

Samorazlivni estrihi

Samorazlivni estrihi ali tlaki so zasnovani na osnovi kalcijevih sulfatov.
Posebne mešanice nam omogočajo, da so takšni lahki samorazlivni estrihi ali tlaki, lahki, imajo dobro toplotno prevodnost, majhno lastno težo in so manjše debeline od klasičnih estrihov. Že majhne količine nanosa nam zadostujejo za visoko tlačno trdnost, ter dobro prevodnost toplote.
Lahki samorazlivni estrihi so posebej primerni za izdelavo tlakov pri talnem ogrevanju.
Izvedba samorazlivnega estriha ali tlaka, je hitrejša od klasične izvedbe estriha ali tlaka, vendar pa je potrebno nameniti posebno pozornost pripravi izolacije in tesnenju robov.
Čas, ki je porabljen za vgradnjo izolacije in samorazlivnega estriha, je tako enak kot pri klasičnem cementnem estrihu ali tlaku.

Vijosa - fasaderstvo, adaptacije, estrihi, knauf